Intrarea Romăniei in Uniunea Europeană i-a adus baciului Costea din Teliu, judeţul Braşov, o faimă nesperată. Omul, gospodar, cu peste 800 de oi, 30 de vaci, cai şi porci, şi-a amenajat o stănă mai ceva ca un laborator de oraş: cu gresie, mozaic pe jos, utilaje din Germania, cameră frigorifică, punct de tăiere şi de asomare a mieilor. Avizul de funcţionare conform normelor impuse de UE i-a fost dat bărbatului de 60 de ani de Paşti, iar el a devenit astfel primul oier europenizat.Intrarea Romăniei in Uniunea Europeană i-a adus baciului Costea din Teliu, judeţul Braşov, o faimă nesperată. Omul, gospodar, cu peste 800 de oi, 30 de vaci, cai şi porci, şi-a amenajat o stănă mai ceva ca un laborator de oraş: cu gresie, mozaic pe jos, utilaje din Germania, cameră frigorifică, punct de tăiere şi de asomare a mieilor. Avizul de funcţionare conform normelor impuse de UE i-a fost dat bărbatului de 60 de ani de Paşti, iar el a devenit astfel primul oier europenizat.
Â
Toată viaţa a trăit printre mioare. Cu mirosul lor imprimat in piele şi in hainele ponosite de la atătea drumuri pe cărările impădurite ale munţilor⦠Ba argat pe la moş Neagră, ba angajat al CAP-ului, tănjind de pe vremea cănd bunicul său il mai punea să mulgă vreo oaie din cele vreo 500, căte avea, să termine cu slugărnicia pe la oricine şi să-şi inchege propria gospodărie. Tinereţea şi-a petrecut-o cu măna prin cărnuri, la măcelărie. Dar i s-a urăt repede de furtişagurile care se tot făceau, şi de-ndată ce şi-a zis: "Treâ să mă apuc de treaba mea", apăi nea Costea nici că a mai dat inapoi.
 Tras In jug. Implinise 35 de ani, familia trebuia intreţinută cum se cuvine şi, neavănd incotro, s-a imprumutat la bancă atăt căt să cumpere 300 de oi cu preţul de 150 de lei bucata. Anii au trecut, omul s-a recăsătorit, patru dintre copii sunt acum la casele lor, insă alţi patru incă mai şed