Greva lucratorilor de la Ambulanta, actiune desfasurata la nivel national la inceputul acestui an, a scos la iveala o realitate tragica cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc: cea mai mare parte dintre ambulantele din Romania sunt nefunctionale.
Ministerul Sanatatii a anuntat ca va achizitiona, in viitorul apropiat, 1.500 de ambulante care vor fi achitate din banii acumulati din taxa de viciu. Timisului i-au fost alocate, anticipat, 76 de masini pentru Serviciul de Ambulanta si alte doua pentru Spitalul Judetean si pentru Spitalul de Copii "Louis Turcanu", din Timisoara. Din acest lot, anul acesta, in parcul auto al Ambulantei timisene vor ajunge 49 de salvari, urmand ca anul viitor sa mai fie aduse inca 27. Dintre acestea, 50 vor fi ambulante pentru urgenta, 18 pentru transport si alte opt pentru consultanta la domiciliu. "Cu aceste masini reusim sa schimbam tot parcul auto. Noi suntem al doilea judet din tara dupa Bucuresti, caruia i s-au repartizat 104 ambulante", spune dr. Leonida Iancu, directorul Serviciului de Ambulanta Timis.
Noile masini sunt mai mult decat necesare avand in vedere ca in Timisoara, de exemplu, la aproximativ 600 de interventii cate sunt zilnic sunt utilizate doar 26 de masini dotate corespunzator, pentru ca restul autovehiculelor din parcul de masini al Ambulantei arata ca si cand ar fi luate direct din schrot : nu mai au roti, sunt ruginite, au parbrizele sparte.
Nici la nivel de judet lucrurile nu stau chiar foarte bine. Din cele 80 de ambulante, 12 sunt bune doar de casat. In ceea ce priveste starea parcului auto, cei de la Serviciul Ambulanta spun ca se mai confrunta cu o problema deloc de neglijat. Autoturismele romanesti se strica foarte des, iar piesele de schimb se uzeaza si ele rapid, astfel ca in afara faptului ca se cheltuiesc bani, problema ramane vesnic nerezolvata. Pe de alta parte, masinile de pr