9 mai: Calin Popescu-Tariceanu si Mihai I, premierul si Regele, liberalii si monarhia constitutionala. Casa Regala il simpatizeaza pe premierul „nascut monarhist” si „crescut in spirit monarhist” (Simina Mezincescu, pentru Realitatea TV).
Principele Radu citeaza, in „Ziarul Financiar”, din prim-ministrul liberal Ion Bratianu in favoarea monarhiei constitutionale. Liberalii, prin presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, subscriu „viziunii intelepte si rationale”
a Maiestatii sale asupra politicii, iar ziarul lui Dinu Patriciu se intreaba „salveaza monarhia Romania?”. Coincidente?
Greu de crezut ca este doar o intamplare asocierea PNL cu Regele si cu mesajul acestuia, explicabila doar prin afinitatile personale („masinile si motoarele”) si istorice.
Regele Mihai I a avut prima interventie politica din ultimii ani intr-un moment de criza pentru Romania, pledand discret pentru un nou moment zero „la inceput de drum institutional european si atlantic”.
Un nou moment zero ar presupune inclusiv o renegociere privind forma de guvernamant a Romaniei, interzisa prin actuala Constitutie, dar sustinuta de Principele Radu si de voci din societatea civila
precum Smaranda Enache, presedintele Ligii Pro-Europa, un suporter devotat al fostului presedinte Emil Constantinescu.
Dupa 17 ani, cu o saptamana inainte de referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, in spatiul public este relansata - cu premeditare? - tema revenirii pe tron a Regelui Mihai I.
Constienti ca Traian Basescu se va intoarce la Palatul Cotroceni reincarcat cu legitimitate populara, liberalii cauta o gaselnita de imagine pentru a limita pierderile deja suferite si pe cele viitoare, aproape inevitabile.
Deschiderea discutiei despre monarhia constitutionala ajuta PNL sa-l contrapuna pe Regele