- Sunt tot mai multi reprezentanti ai clasei politice, dar si din randul societatii civile, care vorbesc, in ultima vreme, despre necesitatea modificarii Constitutiei. Ar putea fi modificarea legii fundamentale o rezolvare a crizei politice?
- Categoric, nu. Asociatia Pro Democratia a tras un semnal de alarma vizavi de aceasta problema inca de cand a inceput aceasta valva cu reforma constitutionala. Am spus ca aceasta modificare s-ar face intr-un context politic foarte sensibil si ca ar trebui ca acest proiect de Constitutie sa se bazeze pe dezbateri foarte largi, in care sa fie consultate toate categoriile sociale, grupuri de interese, si sa nu se faca modificari in functie de contextul luptei politice. Evident, in acest moment se va pune accentul strict pe republica prezidentiala, republica parlamentara sau revenirea Regelui. Am dori ca dupa acest referendum sa declansam o campanie de dezbateri publice chiar pe tema modificarii Constitutiei, sa inregistram toate propunerile si in urma lor sa propunem un proiect de modificare a Constitutiei. Mi se pare ca ceea ce se intampla acum este o chestiune ce tine strict de context. Sa nu uitam ca Constitutia este legea fundamamentala a unei tari si nu o putem modifica in functie de dispute politice sau diverse contexte.
- Care ar fi principalele modificari de care ar avea nevoie actuala Constitutie?
- Din punctul nostru de vedere, sunt mai multe modificari care ar trebui aduse Constitutiei. Modificari care privesc si probleme de autonomie locala, si alte asemenea chestiuni care au aparut de-a lungul timpului. Au fost idei care au aparut pe parcursul proiectelor pe care noi le-am derulat. Ma refer, de exemplu, la probleme care se intalnesc la nivel local, sau la probleme in care nu sunt foarte clar reglementate. Eventual, ar putea fi introduse in Constitutie chestiuni electorale. Cu siguranta, sunt mai mu