Seceta din ce in ce mai accentuata si temperaturile tot mai ridicate din ultima perioada au intrat in atentia Executivului. Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a solicitat intrunirea maine, la ora 16.00, a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, in vederea evaluarii situatiei si a stabilirii masurilor care se impun pentru diminuarea efectelor secetei.
Temperaturile lunii mai si iunie se vor mentine crescute, peste mediile anilor precedenti, insa indicele de confort termic/ITU/ temperatura-umiditate nu va depasi pragul de disconfort de 80 de unitati, a declarat Meda Georgescu, meteorolog la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Potrivit sursei citate, la nivelul intregii tari nu este prognozata o vreme caniculara. Din punct de vedere hidrologic, specialistii apreciaza ca in urmatoarele 30 de zile nu se va inregistra seceta, la nivelul solului existand inca rezerve subterane, in special din topirea zapezilor, dar si a precipitatiilor din anumite bazine hidrologice.
Partea de sud/sud-est a Romaniei se confrunta cu deficite mari de apa in sol, graul si orzul fiind culturile cele mai afectate de seceta din aceasta perioada, a declarat Elena Mateescu, seful Laboratorului de Agro-Meteorologie din cadrul ANM. "La Calafat avem un deficit de apa de 1.830 mc/ha, iar la Giurgiu de 1.524 mc/ha, ceea ce arata un procent de numai 19% din capacitatea utila de apa a solului", a spus Mateescu. Aceasta a precizat ca, in judetele din sudul tarii, Constanta, Ilfov, Dolj, Olt, Giurgiu, culturile de grau si orz inregistreaza un grad ridicat de ofilire din cauza secetei extreme, iar daca nu se va iriga aceste culturi vor fi in totalitate compromise. In aceste zone deficitul de apa se situeaza intre 1.200-1850 mc/ha. Seceta a afectat si culturile insamantate in primavara, cu precadere porumbul si floarea soarelui, unde deficitul este de 300-450 mc/ha.