Dupa ce a urcat in data de 27 aprilie la maximul istoric de 1,3683 dolari, euro a intrat pe o panta descendenta, datorata fie marcarii profiturilor, fie datelor economice sosite din SUA, care au indepartat spectrul reducerii in scurt timp a dobanzii de catre Rezerva Federala americana.
La nivelul saptamanii trecute, euro a coborat de la 1,3590 - 1,3630 dolari, la inceputul ei, la 1,3464 - 1,3530 dolari, la sfarsitul ei. Vineri, euro a inregistrat o scurta revenire dupa ce au fost publicate datele privind vanzarile cu amanuntul din SUA, care au scazut in aprilie cu 0,2% fata de luna precedenta, ceea ce a surprins pietele.
In acest moment, graficele indica drept cel mai important suport pentru paritate nivelul de 1,3479 dolari, acesta fiind urmat de cotatiile de la 1,34 si 1,3241 dolari, in timp ce rezistenta se situeaza la 1,3719 dolari.
Atentia investitorilor a fost indreptata in mare parte catre bancile centrale din SUA si euro-zona, unde au avut loc intalniri ale comitetelor monetare.
In Statele Unite, Fed a mentinut dobanda de politica monetara la 5,25%, valoare stabilita in urma cu aproape un an, dupa 17 majorari consecutive, iar Ben Bernanke, presedintele sau, a declarat ca doreste sa mentina inflatia in limite normale. „Inflatia de baza se mentine ridicata, se arata in comunicatul Fed care a urmat intalnirii comitetului de politica monetara. In pofida faptului ca presiunile inflationiste par sa se modereze in timp, nivelul important de utilizare a resurselor are potentialul sa sustina aceste presiuni".
Oficialii Fed considera ca mentinerea nivelului actual al dobanzilor este cea mai buna modalitate de a contracara inflatia, evitand posibile efecte negative asupra economiei.
Cu toate acestea, pietele financiare estimeaza ca Rezerva Federala va reduce rata dobanzii cel putin o data pana la sfarsitul anului, ceea ce va crea pr