(Foto: Monitorul de Sibiu)
Unii sibieni sint amatori de inghitit diverse obiecte. De la monede, aparate dentare, pixuri, bucati din jucarii, piulite sau suruburi, neatentii au incercat mai toate "delicatesele" din plastic, lemn sau metal.
De-a lungul anilor, medicii de la Spitalul Clinic Judetean Sibiu, dar mai ales cei de la Spitalul de Pediatrie, s-au confruntat cu tot felul de cazuri ciudate. O clipa de neatentie din partea parintilor si cei mici inghit tot felul de obiecte. Nici adultii nu se lasa mai prejos.
La Spitalul Clinic Judetean ajung periodic persoane care si-au inghitit in somn placa dentara, diferite obiecte ascutite, bucati de dantura, oase sau capace de la diferite sticle. Medicii spun ca tehnica noua le permite sa extraga mai usor obiectele inghitite, cu ajutorul endoscopiei digestive, fara a mai apela la interventia chirurgicala. Iar chirurgii avertizeaza ca, de regula, cele mai mari probleme le pun obiectele care sint introduse accidental sau voit in anus.
Jucarii in copii
Nici la Spitalul de Pediatrie, situatia nu este mai roz. Saptaminal, vin aici mame disperate, ale caror copii au inghitit, aspirat, si-au bagat in nas sau in urechi fel de fel de obiecte, unele mai neobisnuite decit altele. Pentru aceste cazuri, aparent banale, dar care prezinta riscuri pentru sanatatea micutilor, intervin imediat medicii chirurgi, gastroentorologi sau ORL-isti.
"Pe primul loc la obiectele inghitite de copii sint bucatile din jucarii, apoi banuti, suruburi, piulite, bijuterii si tot felul de boabe de fasole, porumb si multe altele. Medicii le ofera corpurile straine extrase parintilor, iar in cazul in care acestia le refuza, acestea sint incinerate", povesteste medicul Maria Novac, de la Spitalul de Pediatrie Sibiu.
Pla