In anul 2013 Nisa va deveni Capitala Culturala Europeana, dupa ce alte orase ale Frantei au avut de-a lungul anilor aceasta menire. Patru teme majore au stat la baza proiectului elaborat de orasul de la malul marii Mediterane: Lumina - fie dulce, fie stralucitoare, limpede sau aurie, lumina naturala a fost mereu sursa de inspiratie pentru toti artistii care au creat si care s-au atasat de aceasta minunata regiune; Stilul Baroc - se regaseste in patrimoniul arhitectural la fel de mult ca si in cel muzical; Viu si artificial - traim intr-o lume in care este din ce in ce mai dificil de distins linia dintre ceea ce este viu si ceea ce este artificial, virtualul de real. Aceasta confuzie naste numeroase semne de intrebare politice sau etice, dar reprezinta in egala masura si o tema interesanta pentru artisti si pentru cercetatori; Litoralul - care trebuie privit dintr-o noua perspectiva, trebuie transformat intr-un loc insolit atat pentru locuitorii sai, cat si pentru vizitatori.
Atunci cand s-au creat aceste proiecte, Nisa a avut in vedere traditia sa de secole, pe care o continua si in zilele noastre si care se regaseste in arta expusa la Muzeul Matisse, Muzeul Chagall sau la Festivalul de Jazz. Nisa inseamna insa si intoarcerea la natura prin imensele sale culturi de maslini si vita-de-vie.
Riviera franceza sau Coasta de Azur
Orice turist european ar trebui sa ajunga cel putin o data pe Riviera Franceza, denumita si Coasta de Azur, fie si numai pentru celebritatea acestui loc, printre putinele destinatii exotice din Europa Continentala. Intreaga coasta ce formeaza Riviera are 120 km, suficient pentru a gazdui aproape orice forma de distractie, toata gama de hoteluri, moteluri si campinguri, inclusiv 40 de kilometri de plaje acoperite cu pietre, dar si cu suficient nisip.
Exista nu mai putin de 150 de plaje private, care apartin ho