Deficitul de lichiditate din piata monetara a continuat sa se mentina si saptamana trecuta, cand dobanzile overnight au fluctuat intre 10 si 20%.
O temperare a aparut joi si vineri, atunci cand BNR a imprumutat bancile, prin doua operatiuni de tip repo cu scadenta la o saptamana, in total cu 3 miliarde de lei, ceea ce a facut ca ieri in piata sa vedem dobanzi overnight de 7 - 10%, dupa ce in urma cu circa o luna erau atinse valori de pana la 55%.
Cu aceste valori au trebuit sa se lupte bancile comerciale, fiindca pentru cei care economisesc sau iau credite vestile nu sunt inca din cele mai bune, chiar daca BNR a redus nivelul ratei dobanzii de politica monetara la 7,25, fata de 8,50% la sfarsitul anului trecut.
Analistii Danske Bank, cea mai mare institutie de credit din Danemarca, sustin ca masura luata s-ar putea intoarce impotriva Bancii Nationale. „In primul rand, cererea interna creste in continuare intr-un ritm accelerat, la fel ca si salariile. In al doilea rand, credem ca exista riscul unor iesiri masive de valuta din Romania, pentru ca o dobanda de 7,25% pare sa nu acopere suficient riscul generat de un deficit de cont curent de peste 12% din Produsul Intern Brut", arata raportul publicat de Danske Bank.
Bancherii considera ca diminuarea dobanzii de politica monetara fara reducerea rezervelor minime obligatorii in lei, care se ridica la 20%, nu va influenta semnificativ costurile creditarii. Ei insista asupra faptului ca BNR le remunereaza depozitele obligatorii cu 1,3%, ei fiind obligati sa mentina costuri ridicate ale dobanzilor la credite si sa ofere randamente la depozitele atrase de pana la 7%/an.
Conform site-ului Conso.ro, ieri nivelul mediu al dobanzilor la creditele imobiliare era de 10,7%, al celor la creditele auto de 11,4%, la creditele pentru nevoi personale cu ipoteca de 11,4% iar la creditele pentru nevoi personal