Prima monitorizare la nivel national
3.198 de persoane anchetate
Paguba, peste 33 milioane de lei
Pentru prima data la nivel national, Directia de Investigare a Fraudelor (DIF) din cadrul Politiei Romane a monitorizat activitatea infractionala privind modalitatea solicitarii si a acordarii creditelor de consum. Potrivit IGPR, in perioada aprilie 2006-martie 2007, au fost constatate peste 6.000 de ilegalitati al caror prejudiciu a fost de 33.444.000 lei, suma din care s-au recuperat doar 12.127.369 lei.
Pe parcursul derularii acestei operatiuni, formatiunile teritoriale ale Politiei de Investigare a Fraudelor au organizat si au desfasurat 514 controale, fiind instrumentate 1.368 de dosare, in care au fost cercetate 3.198 de persoane (dintre care 120 retinute si 71 arestate).
Cei in cauza sunt anchetati pentru savarsirea a 6.017 infractiuni, in special inselaciune, fals si uz de fals. Politistii care s-au ocupat de centralizarea datelor spun ca cele mai multe infractiuni de acest gen au fost inregistrate in Capitala si in judetele Neamt, Sibiu, Bihor, Brasov si Arges. "Au existat cazuri in care in comiterea pagubelor au fost implicati si functionari bancari. In aceste situatii au fost inregistrate, la nivelul intregii tari, 136 de infractiuni de coruptie, respectiv dare si luare de mita, trafic de influenta si alte 60 de fapte privind abuzul in serviciu contra intereselor personale", ne-au declarat surse din cadrul DIF. Cele mai multe infractiuni au fost constatate la solicitarea si acordarea creditelor de nevoi personale si la cele pentru achizitionarea de aparatura electrocasnica. Printre institutiile bancare de la care au fost solicitate cele mai multe imprumuturi se regasesc BRD si BCR.
Din analiza datelor obtinute, politistii spun ca suspectii erau organizati in mai multe retele si au prejudiciat atat institutiile bancar