Prea putin inspectori de munca, si prea multe necazuri in campul muncii, cam asa s-ar caracteriza pe scurt o situatie care aproape scapa de sub control atunci cand vine vorba de gestionarea accidentelor la locul de munca.
Si la toate aceste aspecte, se adauga si postura de a tot nestiutor si nevinovat, atitudine pe care o adopta de cele mai multe ori patronii cand vine vorba sa de socoteala in fata autoritatilor.
Cel putin o statistica oferita de compartimentul Sanatate si Securitate in Munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Prahova, arata ca, numai in primele patru luni ale lui 2007, in judet s-au inregistrat 46 de accidente de munca, din care trei soldate cu decesul victimei, si alte sapte cu invaliditatea acestora.
In termeni comparativi cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul mortilor la locul de munca a crescut de la unu la trei, in timp ce cel al invalizilor de la patru la sapte.
Fara fise de post, si sefi inconstienti
Dupa cum ne-a declarat si Mihai Lucian Chitu, sef Compartiment SSM din cadrul ITM Prahova, in timpul cercetarilor unui accident de munca, inspectorii se lovesc adesea de inexistenta fisei de post.
„In fapt, noi avem initial 10 zile la dispozitie pentru cercetari, insa acestea dureaza in cele mai multe cazuri alte doua luni de zile, pentru ca atunci cand sunt luati la intrebari cu privire la conjunctura in care a avut loc accidentul, nimeni din cadrul firmei nu stie nimic, incercand astfel sa se sustraga de la a-si asuma vreo responsabilitate.
In fine, oamenii astia tot intra sub incidenta legii, pentru ca prin atributiile lor ar fi trebuit sa stie ce se intampla cu angajati lor atata timp cat sunt in serviciu” ne-a mai spus Mihia Chitu.
In acest sens ne-a fost exemplificat un caz, in care un sofer profesionist de la o firma, dupa ce si-a pierdut v