Calculul impozitului pe tranzactiile imobiliare, in anul 2007, pentru persoanele fizice este diferit fata de algoritmul utilizat anul trecut.
Odata cu disparitia taxelor de timbru, impozitul pe profit de 16% a fost inlocuit cu impozitul de 3% pe tranzactie calculat in functie de anumite criterii.
Astfel, pentru un apartament cu valoarea mai mica de 60.000 de euro, cumparat cu cel mult 3 ani in urma, impozitul va fi de 3%. Daca valoarea imobilului este mai mare de 60.000 de euro, iar acesta este cumparat tot cu cel mult 3 ani in urma, impozitul este de 2%, la care se adauga o suma fixa de 1.700 de euro.
Pentru locuintele care sint scoase la vinzare la mai mult de 3 ani de la cumparare, impozitul este de 2%, la valori mai mici de 60.000 de euro si de 1% plus 1.200 de euro, pentru tranzactii mai mari de 60.000 de euro.
Noile conditii de impozitare ne-ar putea face sa asitam la un nou fenomen de evaziune fiscala. Atit cumparatorul, cit si vinzatorul vor fi tentati sa declare subevaluat, tocmai pentru ca impozitul sa fie cit mai mic. Vinzatorul, pentru ca el este cel care plateste acest impozit, iar cumparatorul, pentru ca el este cel care, de regula, suporta, pentru ca impozitul se adauga pretului de tranzactionare. Lucru care aduce o diferenta majora si deloc buna fata de anul trecut.
Partea buna a sistemului de impozitare din 2006 era tocmai ca sumele declarate la notariat si inscrise in contractul de vinzare-cumparare erau, in general, cele reale. Acum s-a ajuns in situatia in care asupriti sint cei care si asa nu au multe avantaje financiare in urma unei tranzactii: cei care detin sau vor sa cumpere apartamente in valoare de cel mult 60.000 de euro.
Si mai trista este situatia pentru cei care vind proprietati de valoare mica si vechi, pentru ca acestia nu plateau pina acum nici un impozit. Pe de cealal