Diplomaţi din Uniunea Europeană şi Statele Unite vor participa azi la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, unde se va discuta cererea de revocare a procurorului şef de secţie din DNA, Doru Ţuluş. Şedinţele CSM sunt publice, dar prezenţa înalţilor diplomaţi constituie o premieră pentru sistemul judiciar românesc. La şedinţă sunt anunţaţi prim-consilierul Onno Simons, responsabil cu problemele politice, economice, de justiţie, de afaceri interne din cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, precum şi reprezentanţi ai Ambasadei Statelor Unite, dar şi din alte state membre ale Uniunii Europene.
Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a înaintat CSM propunerea de revocare a lui Doru Ţuluş, din motive de ineficienţă. CSM a amânat discutarea acestei propuneri la solicitarea magistratului, în vederea pregătirii apărării. Intenţia ministrului Justiţiei de a-l demite pe procurorul Doru Ţuluş a provocat un adevărat scandal în sistemul judiciar. Astfel, zeci de procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au semnat un protest în care dezaprobau gestul ministrului Justiţiei pe care l-au calificat drept abuziv. De asemenea, asociaţiile profesionale ale magistraţilor, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, au criticat maniera în care ministrul Tudor Chiuariu a încercat să-l demită pe procurorul Ţuluş. În principal s-a incriminat faptul că acestuia nu i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile şi că nu i s-a dat posibilitatea de a se apăra. (G.Ş.)
Diplomaţi din Uniunea Europeană şi Statele Unite vor participa azi la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, unde se va discuta cererea de revocare a procurorului şef de secţie din DNA, Doru Ţuluş. Şedinţele CSM sunt publice, dar prezenţa înalţilor diplomaţi constituie o premieră pentru sistemul judiciar românesc. La şedinţă sunt anunţaţi prim-consilierul Onno Simons,