Mii de copilaşi din judeţul Dolj, lăsaţi „singuri acasă“ de părinţii plecaţi la muncă în străinătate, ar trebui monitorizaţi de asistenţii sociali. Aceştia nu au nici un fel de pregătire în domeniul social sau psihopedagogic.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi implicit Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj au evidenţiat în nenumărate rânduri faptul că există o proastă colaborare între instituţiile lor şi Serviciile de Asistenţă Socială din cadrul consiliilor locale. Copiii cazuri sociale, copiii reintegraţi în familiile naturale, cei abuzaţi, preluaţi apoi de familii sau rude sunt doar câteva dintre exemplele care ar trebui permanent monitorizate de asistenţii sociali ai primăriilor. Toate neregulile descoperite ar trebui imediat anunţate la DGASPC Dolj, iar copiii ar trebui să primească periodic vizita asistenţilor sociali ai primăriilor.
Părinţi plecaţi la muncă în străinătate
Am luat la întâmplare din lista cu consiliile locale din judeţul Dolj câteva primării şi am descoperit că majoritatea Serviciilor Sociale au ca angajaţi pe postul de asistent social oameni fără nici un fel de calificare pentru meseria de asistent social, absolvenţi în mare parte ai liceului.
În comuna Sopot, de exemplu, primarul a spus că asistent social este un om fără calificare, într-adevăr, dar care a terminat liceul şi este student la Facultatea de Drept şi va urma probabil şi nişte cursuri de calificare de sociologie.
Primarul comunei Călăraşi are în evidenţă aproximativ 250 de săteni plecaţi la muncă în Italia şi Spania, însă în majoritatea cazurilor unul din părinţii copilului a rămas acasă. Ceilalţi au fost lăsaţi în grija bunicilor, iar cea care monitorizează cu mare atenţie cât de îngrijiţi sunt copiii este chiar secretara primăriei, necalificată în meseria de asistent social, însă cu o