In loc sa ieftineasca produsele, procesatorii din Cluj prefera sa-si mareasca profitul. La unele produse, preturile chiar au crescut.(Foto: )
V-ati asteptat sa cumparati carne mai ieftina de la carmangerie, dupa integrare? Asa ar fi trebuit. Eliminarea taxelor vamale la produsele din import trebuiau sa va lase in buzunare cel putin 20% din pretul de anul trecut al unui kilogram de carne. Banii ajung insa tot la comercianti, care isi rotunjesc profitul in loc sa scada pretul.
“Preturile sunt aceleasi ca anul trecut”. O scurta discutie cu vanzatoarele la magazinele principalilor procesatori din Cluj arata ca diferenta de bani nu ramane in buzunarul clujeanului, ci in contul afaceristului.
Nicoleta Cupsa, vanzatoare pentru magazinul Mariflor SRL din piata Mihai Viteazul, spune ca singurele reduceri de pret s-au inregistrat la muschi, oase si eventual carnati. Produsele cu vanzare buna - salamurile, parizerul si sunca - au aceleasi preturi ca cele de anul trecut. Acelasi raspuns si din partea unei angajate a magazinului Maestro din piata Garii.
“Nu s-a schimbat pretul cu nimic”, spune si Maria Vladau, vanzatoare pentru Pui Galina SRL in piata Mihai Viteazul.
“Nu le-am ieftinit, dimpotriva”
Carnea si produsele din carne de porc, nemaifiind facturate cu TVA, trebuia sa se ieftineasca cu pana la 20% in acest an. La fel si carnea de pui adusa din tarile Uniunii Europene. Daca va asteptati sa cumparati carne mai ieftina in acest an, ei bine, ati facut-o degeaba. Produsele nu doar ca nu s-au ieftinit, dar pe alocuri preturile au crescut.
La cinci luni de la aderare, timp in care importatorii au promis ca vor reduce preturile “in perioada urmatoare”, un kilogram de carne de porc e cel putin la fel de scump ca la inceputul anului. “Nu le-am ieftinit, dimpotriva.
In UE s-au marit preturile, daca inainte luam un