Pentru un regal culinar intr-un restaurant de top, se poate sta pe lista de asteptare cateva luni bune. Insa adevaratii gurmanzi vor sti, cu siguranta, sa aprecieze o mancare buna. Mai ales daca e vorba de 'gastronomia moleculara', una dintre cele mai noi abordari in domeniu, o imbinare perfecta intre arta si stiinta, in care nimic nu este ceea ce pare.
In fiecare an, revista britanica "Restaurant Magazine" realizeaza "The S.Pellegrino World's 50 Best Restaurants", un top al celor mai bune restaurante din lume, apreciat la scara mondiala pentru reprezentativitatea in industria de profil. Ajuns deja la cea de-a sasea editie, clasamentul de anul acesta este dominat de adeptii gastronomiei moleculare. De altfel primele doua clasate, El Bulli si The Fat Duck au fost incluse de Forbes printre cele mai ciudate restaurante din lume.
Franta este tara cu cel mai mare numar de reprezentanti in top 50, nu mai putin de 12 localuri, din care 9 in metropola recunoscuta drept raiul gurmanzilor, Parisul. Statele Unite si-au adjudecat 8 locuri, Marea Britanie 7, iar Spania si Italia cate 6. Cea mai spectaculoasa ascensiune a avut-o restaurantul Noma, din Copenhaga, al 15-lea cel mai bun restaurant din lume, in urcare cu 18 locuri fata de 2006.
Click aici pentru selectii din meniul celor mai bune restaurante din lume
1. El Bulli Roses, Spania
El Bulli, pe primul loc pentru al doilea an consecutiv (si al treilea per total), a fost ales nu numai cel mai bun restaurant din Europa, dar si din lume, reprezentand un veritabil loc de pelerinaj pentru gurmanzi. Situat pe Costa Brava, in nordul Barcelonei, El Bulli (diminutivul pentru bulldog in catalana), este deschis numai 6 luni pe an, din aprilie pana in septembrie, si cinci zile pe saptamana. Restul anului, bucatarul sef Ferran Adria (Fernando Adrià Acosta) calatoreste in cautare de inspiratie gastronomica, d