Economia poate sa creasca cu un ritm de 6% pe an, aproape dublu fata de cel din urma cu 5-6 ani, arata un studiu al specialistilor (BNR).
Produsul Intern Brut potential, indicator care masoara capacitatea de crestere a economiei fara a genera presiuni inflationiste, este estimat de specialistii BNR la 6% in prezent, in crestere fata de 3%-4% in perioada 2000-2002. "Rezultatele arata accelerarea ritmului anual de crestere a PIB potential de la o medie de 3%-4% in perioada 2000-2002 pana la valori situate in jurul nivelului de 6% in perioadele recente", concluzioneaza studiul.
Economia Romaniei a crescut cu peste 4%-5% in termeni reali in fiecare an din perioada 2001-2006, adica de la un nivel de 40 mld. euro in 2000 la aproape 98 mld. euro anul trecut. In termeni nominali, evolutia a fost ajutata si de aprecierea leului si de cresterea preturilor din economie.
"Suntem intr-o zona in care calculele exacte sunt greu de facut, iar BNR a mai vorbit chiar de curand de un PIB potential de 6,2%. Totusi este clara o evolutie a PIB-ului potential in ultimii ani", comenteaza Radu Craciun, seful departamentului de cercetare al ABN Amro Romania.
El spune ca o confirmare a trendului ascendent al potentialului de crestere economica poate fi gasita in evolutia structurii exporturilor in ultimii ani, in sensul cresterii ponderii produselor cu valoare adaugata crescuta. Ca o explicatie a cresterii PIB-ului potential, Craciun ia in calcul intrarile de capital sub forma investitiilor straine. "Investitiile straine directe, care au crescut semnificativ incepand cu 2004, au avut un efect direct asupra cresterii de productivitate si implicit, in cresterea nivelului PIB potential", a mai precizat Craciun.
Anul acesta, cresterea economica este estimata oficial la 6,5%, conform Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). In acelasi timp, estimarea Comisiei Europene