In Romania post-decembrista, rolul primarului a fost unul crucial pentru dezvoltarea comunitatii. Acum, odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, atributiile lui s-au inmultit, iar importanta functiei a capatat conotatii noi. Prototipul primarului modern presupune o combinatie complexa, de specialist in management, economie, legislatie interna si europeana cu abilitati de comunicare si strategie. Teoretic, el este acela care, impreuna cu membrii Consiliului Local, trebuie sa faca tot ceea ce ii sta in putinta si este in limitele legii pentru a oferi cetatenilor, care si-au pus increderea in el, conditiile unei vieti mai bune. Repet, cel putin teoretic. In practica, destul de putini primari s-au apropiat de acest prototip, indeajuns incit sa cistige votul alegatorilor mai multe mandate la rind.
Din 44 de localitati, cit numara judetul Braila, din care 40 de comune, 3 orase si un municipiu, doar 9 s-au dovedit consecvente, de-a lungul timpului, in alegerea primarului. In vreme ce majoritatea brailenilor din judet au votat cu diferite personaje politice, in speranta ca poate de aceasta data vor face alegerea cea mai potrivita pentru nevoile localitatilor lor, se pare ca cetatenii din aceste noua localitati au descoperit formula succesului si liderul potrivit.
Trei din patruzeci si patru
In judetul Braila, trei localitati sint conduse de acelasi primar din 1990, iar 5 voteaza aceeasi persoana din 1994. Politicienii care beneficiaza de atitia ani de increderea alegatorilor sint 8 membri PSD si un membru PD si nu fac parte dintre traseistii politici, lucru care probabil a punctat in favoarea lor la fiecare scrutin. Mai precis, la al patrulea mandat se afla primarul comunei Baraganu, democratul Neculai Zotoi, primarul comunei Racovita, social-democratul Ion Margarit, primarul comunei Tufesti, social - demo