Trepidatia, zgomotul si furia ating cotele maxime. Peste doar cateva zile avem sansa sa nimerim chiar in ochiul ciclonului care a devastat Romania politica a ultimilor luni. Cine scapa si ajunge acolo, in pupila lui marita, va avea parte de calm si seninatate.
Cati dintre actualii beligeranti vor gusta din linistea de apoi? Cati vor pieri? Tarmurile sunt apoi pline de supravietuitori ai naufragiilor, mai neputinciosi decat victimele negasite ale furtunii, ale caror suflete, se spune, nu inceteaza sa bantuie zi si noapte. Lasand la o parte metafora marii furtunoase si a navigatorilor norocosi sau blestemati, sa mai constatam un fapt neobisnuit.
De obicei, alegerile au ca scop gasirea unui invingator, in legatura cu persoana caruia pot exista, inainte, doar sperante sau indoieli. Intrebarea normala, in aceste situatii, este: pe cine alegem sau cine merita sa fie ales? Pentru sambata, 19 mai, intrebarea nu poate fi aceasta. Stim deja precis pe cine sau pe cine nu trebuie sa alegem. Traian Basescu este numele lui, in ambele ipoteze.
Intrebarea, pe de alta parte, aproape ca nu-l mai priveste pe presedintele suspendat in curs de reinstalare sau demitere. Peste cateva zile avem de-a face cu ocazia rarisima in care singura surpriza veritabila a alegerilor nu va fi persoana, ci situatia iesita din urne.
Un Traian Basescu reinstalat la carma prin scrutin universal va fi la fel de inutil precum un Traian Basescu trimis la plimbare prin vot parlamentar daca ceea ce urmeaza, in planul unor schimbari profunde, in adancul obscur al salii masinilor, nu va iesi rapid si pentru toata lumea la lumina zilei.
Asadar, nu pe cine, ci ce alegem la si dupa 19 mai 2007?
Daca votul pro-Basescu va fi coplesitor, situatia fostului presedinte devine mai complicata decat daca ar fi trimis in viata privata. Puterea sa institutionala n