Premiera - 16 mai, ora 23
Jocurilor video au apărut de câteva decenii, în care au progresat de la nivelul instrumentelor de amuzament până la forţa actuală, care rivalizează cu filmul şi televiziunea. Ceea ce a început ca mod de petrecere a timpului liber a devenit o formă de exprimare cu impact asupra a tot şi a toate, de la arta războiului modern până la relaţiile interpersonale. Discovery Channel explorează istoria şi arta jocurilor video, în seria Jocurile video, pasiune şi industrie. Difuzând interviuri cu giganţi din industrie, seria examinează evoluţia jocului video şi impactul cultural asupra lumii actuale a divertismentului.
Lumea jocurilor video este distrativă şi controversată. Jocurile video sunt folosite pentru recrutarea soldaţilor sau descriu scene înfricoşătoare, furnizând însă ore întregi de conţinut distractiv şi educativ. De la primele zile, când a apărut Pong, până la Halo 2, şi de la Atari 2600 la Nintendo şi PlayStation, programul relatează povestea oamenilor, ideologiilor şi tehnologiei din spatele fenomenului.
Episodul 1
În anii ’50, războiul rece a implicat superputerile lumii, SUA şi URSS. „Remiza” a impulsionat tehnologia computerului să creeze simulări de lansări de rachete, care să prognozeze rezultatele unui război nuclear. Aceeaşi tehnologie a fost utilizată pentru a dezvolta primul joc pe computer, în 1958, Tennis for Two. Cursa Spaţială şi războiul din Vietnam au coincis cu jocul Space War! şi apariţia primilor giganţi adevăraţi din industria jocurilor video - Nolan Bushnell şi Atari. În Japonia de după al doilea război mondial, electronica şi tehnologia computerelor au reconstruit o ţară şi o economie distruse de bomba atomică. Au apărut Space Invaders şi Pac-Man şi s-a născut Epoca de Aur a jocurilor video, în care jucătorul deţine controlul, spre deosebire de varianta pasivă a telespectatorului.