Vrei să faci economii, însă nu vrei să îţi blochezi banii într-un depozit bancar. Ai nevoie să faci plăţi, însă nu vrei să pierzi dobânda. Soluţia o reprezintă contul de economii. Un astfel de produs funcţionează ca un cont curent, dar cu regimul unui depozit bancar.
Ai o sumă de bani pe care vrei să o economiseşti şi optezi pentru un depozit bancar. Înainte de asta ia în considerare faptul că pierzi dobânda în cazul unei retrageri înainte de termen, pe lângă faptul că, dacă nu faci nici o retragere până la scadenţă, din plusul realizat vei plăti statului 16%.
O alternativă la depozitul bancar o reprezintă contul de economii. Conturile de economii au avantajul flexibilităţii, dacă le compari cu un depozit bancar. Alte avantaje ale acestuia din urmă le reprezintă dobânzile comparabile cu cele ale depozitelor la termen, lipsa termenului de scadenţă şi neimpozarea veniturilor provenite din dobândă. Poţi face retrageri sau depuneri fără a lua în considerare scadenţa şi fără teama că vei pierde dobânda aferentă sumei depuse. Dacă un cont curent, pe care îl foloseşti pentru plăţi sau din care faci retrageri, nu are dobândă ori aceasta este în jur de 0,5%, contul de economii se află oarecum la jumătatea distanţei dintre depozitul la termen şi contul curent în ceea ce priveşte rata dobânzii.
Venitul realizat din dobânda contului de economii nu se impozitează, astfel poţi reuşi să realizezi economii mai mari decât în cazul în care ai opta pentru un depozit la termen.
Unde se poate deschide un cont de economii
Contul de economii Bancpost îţi permite să depui bani oricând vrei, chiar şi sume mici. Nu sunt impuse sume minime de depunere, exceptând suma iniţială de deschidere a contului, 1.000 de lei pentru contul în lei, respectiv 500 de euro pentru contul în euro sau dolari. Dobânda se calculează zilnic la soldul contului tău de