Foto: Evz
Numai in ultimele trei luni ale anului s-au diagnosticat 14 cazuri noi de infectii, la tineri intre 15 si 19 ani. Numarul imbolnavirilor cu HIV/SIDA ar putea creste in urmatorii zece ani, in Romania, din cauza sexului neprotejat ori a celui cu parteneri multipli, avertizeaza specialistii in boli infectioase.
Din cele peste zece mii de persoane care au HIV/SIDA, aproape jumatate sunt adolescenti sau tineri, multi dintre ei infectati in spitale in perioada anilor 1980-1990 prin intermediul transfuziilor cu sange netestat sau prin reutilizarea acelor de seringa.
Numai in ultimele trei luni ale anului s-au diagnosticat 14 cazuri noi de infectii cu HIV, la tineri intre 15 si 19 ani, si 5 cazuri noi, la cei intre 25 si 29 de ani.
Infectia se transmite prin sex neprotejat in 99% din cazuri
In urma cu 17 ani, jumatate dintre copiii seropozitivi din Europa se inregistrau in Romania. Acum, acestia sunt tineri care si-au inceput viata sexuala si care ar putea transmite mai departe virusul, atentioneaza medicii infectionisti.
„Dintre imbolnavirile nou inregistrate, in 99a din cazuri infectia cu HIV s-a transmis pe cale sexuala”, atrage atentia medicul Mariana Mardarascu, coordonator al
Compartimentului de Evaluare si Monitorizare a Infectiei HIV/SIDA in Romania, la Institutul „Matei Bals” din Bucuresti.
Mentalitatile invechite din Romania si lipsa cunostintelor despre modalitatile de transmitere HIV/SIDA sunt printre factorii care au dus la raspandirea acestui fenomen, sustin psihologii specializati in consiliere HIV si asistentii sociali.
„S-a creat o imagine extrem de negativa acestei boli. Multi tineri se tem sa vorbeasca cu partenerii lor despre aceasta infectie, altora nu le pasa si, din cauza traumei pe care o traiesc, devin ei insisi agresori”, marturiseste psihologul Co