Firmele din România plătesc unul dintre cele mai mari impozite pe clădiri din UE. În plus, calculul se face pe baza unui algoritm care nu este folosit de alte state. Fondul de investiţii britanic European Convergence Property Company PLL a cumpărat anul trecut, pentru 19 milioane de euro, imobilul Construdava din Bucureşti de la compania Impact. Înainte de tranzacţie, impozitul plătit de Impact pentru această clădire a fost de 685.000 lei, aproape 200.000 de euro. Cu această s
Firmele din România plătesc unul dintre cele mai mari impozite pe clădiri din UE. În plus, calculul se face pe baza unui algoritm care nu este folosit de alte state.
Fondul de investiţii britanic European Convergence Property Company PLL a cumpărat anul trecut, pentru 19 milioane de euro, imobilul Construdava din Bucureşti de la compania Impact. Înainte de tranzacţie, impozitul plătit de Impact pentru această clădire a fost de 685.000 lei, aproape 200.000 de euro. Cu această sumă se pot achiziţiona trei garsoniere cu suprafaţă mare, sau două apartamente cu două camere. Practic, impozitul plătit de companie a fost în jur de 15 euro/mp, mai mare de trei ori decât în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.
În România, plata impozitului se face pe baza unui procent din valoarea contabilă a imobilului, în vreme ce în ţările din regiune taxele sunt pe metru pătrat. Conform Codului fiscal, impozitul pe care persoanele juridice trebuie să-l plătească anual pentru imobile este cuprins între 0,5% şi 1,5% din valoarea contabilă a acestora.
Nivelul de impunere afectează în general clădirile noi, ce au o valoare superioară celei a clădirilor vechi. „Nivelul disproporţionat de mare al taxelor locale din România va constitui un motiv de descurajare a investitorilor, care ar putea fi tentaţi să-şi mute afacere