Estimarea vizeaza primele 3 luni ale anului
2.497 persoane anchetate
La peste 300 milioane euro se ridica prejudiciul inregistrat in primele 3 luni din infractiuni de crima organizata, spalare de bani, comert electronic, trafic de droguri si inselaciune. Pentru a "tine" insa pasul cu cei care comit astfel de fapte, Politia Romana a accelerat ritmul de munca si s-a focalizat pe contracararea si controlul eficient al ilegalitatilor.
Politistii spun ca o atentie deosebita se acorda marii criminalitati, infractiunile din sfera acesteia evidentiindu-se prin pericolul social deosebit, dat de actiunea in grup organizat a faptuitorilor, prin complexitatea modului de operare, precum si prin valoarea prejudiciilor cauzate.
Astfel, ca urmare a investigatiilor desfasurate de politisti, in primele trei luni ale anului, a crescut numarul constatarilor privind infractiunile de crima organizata cu 103,9%, spalare de bani cu 39,6%, trafic de droguri cu 22,2%, comertul electronic cu 25%, precum si de inselaciune cu 547,8%, in acest din urma caz, paguba fiind de peste un milion euro. Totodata, in baza art. 12 din Legea 508/2004, au fost declinate structurilor competente spre solutionare 1.348 dosare, privind comiterea a 2.942 infractiuni, pentru care au fost cercetate 2.497 persoane. Prejudiciul cauzat prin aceste infractiuni, estimat la aproximativ 308 milioane euro, detine o pondere de 53% din paguba totala savarsita. 34,47% dintre membrii gruparilor anihilate provin din zona criminalitatii informatice, a traficului de fiinte umane si a celui de droguri.
Romania nu produce valuta contrafacuta
In domeniul fraudelor informatice si al celor privind comertul electronic, atacurile de tip phishing raman cele mai utilizate metode infractionale si vizeaza, in principal, sustragerea datelor personale si folosirea lor la comiterea altor