Foto:wisc.edu
Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA), Nicolae Sterghiu, a declarat, miercuri, ca fermierii vor primi banii europeni, chiar daca zonele agricole vor fi declarate calamitate. Aceasta vine in contradictie cu ceea ce spunea, cu numai o zi in urma, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes.
Acesta sustinea ca fermierii vor pierde banii daca nu vor realiza productiile scontate.
Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a afirmat, marti ca declararea unei suprafete cultivate ca fiind calamitata va duce la pierderea subventiei acordate de Uniunea Europeana pentru acel teren, ceea ce l-a determinat sa amane luarea unei decizii.
"Suprafetele trebuie sa corespunda cu declaratiile cand se va face controlul in teren, in luna iunie. In ideea in care s-ar ajunge la a declara o zona sau alta ca suprafata calamitata, dreptul de plata directa pe suprafata dispare automat pentru ca nu mai am starea de lucru declarata. Atunci am amanat o asemenea decizie", a declarat Remes, citat de NewsIn.
Remes a mai precizat ca, daca va ploua, culturile pot fi salvate, acesta fiind un alt motiv pentru care a amanat luarea unei decizii. "Daca aportul de apa va fi suplimentat acum, se va putea face o revigorare a culturilor", a spus el.
Potrivit APIA, pana pe 15 mai au fost depuse, in total, 1.202.788 cereri, reprezentand 108,77 la suta din totalul suprafetei de referinta si 96,46 la suta din totalul fermierilor estimati.
In ceea ce priveste constructia bazei de date, au fost introduse aproximativ 807.000 cereri din cele depuse.
In ultimele doua zile ale campaniei (14 si 15 mai) au fost depuse cele mai multe cereri astfel: in cursul zilei de 14 mai au fost depuse peste 30.000 cereri reprezentand suprafata de aproximativ 384.000 hectare, iar in cursul ultimei