(Foto: Replica de Constanta)
Energia neconventionala a inceput sa patrunda si pe piata romaneasca, si mai ales in Dobrogea, dupa ce studiile efectuate de societatile specializate au scos la iveala ca zona are un potential de exceptie in ceea ce priveste puterea si calitatea vanturilor.
Judetul Constanta nu a stat niciodata prea bine la capitolul care priveste delimitarea teritoriala a localitatilor, astfel ca, graba de a incheia contracte cat mai profitabile cu firmele interesate de gasirea unor terenuri pe care sa-si amplaseze morile de vant a dat nastere la noi dispute intre edili.
Intr-un astfel de conflict, ajuns deja pe masa judecatorilor Tribunalului Constanta se afla si primarii Gheorghe Grameni, de la Mihai Viteazu si Gheorghe Popescu, de la Fantanele. Marul discordiei il reprezinta 62 de hectare de pasune, pe care cei doi edili le-au concesionat fiecare, catre doua firme diferite.
La inceputul lui 2005, mai precis pe 24 ianuarie, Primaria Mihai Viteazu prelua, pe baza de proces verbal, de la Primaria Cogealac, 62 de hectare de pasune. Terenurile starneau destul interes, in conditiile in care masuratorile efectuate au scos la iveala puterea vanturilor din zona.
Drept pentru care, reprezentantii comunei s-au grabit sa faca masuratorile cadastrele si sa intabuleze parcela, pentru ca, peste doar cateva luni sa o concesioneze unei firme romano-germane, SC Romwind International SRL, al carui administrator este Marian Turbatu.
Ba mai mult, potrivit primarului Gheorghe Grameni, pentru ca totul sa fie cat mai legal, locatiile pe care urmau sa fie amplasate cele 13 mori de vant, care totalizeaza 2 hectare, au fost vandute firmei respective. Scandalul a izbucnit insa dupa infiintarea comunei Fantanele.
Si asta pentru ca, aceeasi