Cotidianul britanic The Times publica articole favorabile presedintelui suspendat, iar BBC atrage atentia asupra "campaniei murdare pentru referendum". Postul Euronews prezinta situatia din Romania prin intermediul a doua interviuri in oglinda, luate presedintelui Basescu si premierului Tariceanu.
Doua variante pentru solutionarea crizei politice
Viitorul Romaniei si cel al extinderii Uniunii Europene sunt miza referendumului de sambata privind demiterea presedintelui "reformator" Traian Basescu, apreciaza The Times, adaugand ca, la mai putin de cinci luni de la aderarea Romaniei la UE, entuziasmul luptei impotriva coruptiei a ajuns intr-un punct mort. Dupa ce ministrul Justitiei, Monica Macovei, a fost inlocuit de un "novice de 30 de ani", doi procurori care anchetau presupuse fapte de coruptie savarsite de politicieni au fost demisi, iar presedintele a fost suspendat pentru asa-numite "depasiri ale atributiilor constitutionale", adauga The Times.
Potrivit sursei citate, criza politica din Romania poate fi solutionata fie prin victoria presedintelui Traian Basescu la referendumul de sambata, fie prin utilizarea de catre Comisia Europeana a unor parghii puternice in favoarea liderului reformist suspendat. Acelasi ziar publica si un articol semnat de Roger Boyes.
"Domnul Basescu si formidabilul ministru al Justitiei, Monica Macovei, au transformat Procuratura intr-o forta anticoruptie pentru a raspunde astfel criticilor UE. Insa Macovei a fost exclusa din Guvern pe 12 aprilie, iar o saptamana mai tarziu, parlamentarii au votat cu 322 la 108 suspendarea presedintelui", noteaza autorul articolului. Potrivit sursei citate, observatorii neutri cred ca Basescu va castiga referendumul de sambata, iar Parlamentul si primul-ministru va trebui sa abandoneze tentativa de a pune la indoiala credibilitatea lui Basescu.
Coabitare