Anul 2005
27 mai 2005 - Dinu Patriciu, presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, este retinut in stare de arest pentru cercetari in dosarul privatizarii Petromidia.
10 iunie 2005 - Ion Iliescu este pus oficial sub acuzare de Parchetul Militar, in dosarul mineriadei din 13-15 iiunie 1990.
7 iulie 2005 - Calin Popescu Tariceanu anunta ca el si membrii Cabinetului sau isi vor prezenta demisia: “Aceasta este o decizie irevocabila.
Ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale de a respinge o serie de articole din Legea pentru reforma Justitiei, actualul Guvern este pus in imposibilitatea de a-si respecta angajamentele asumate. (...) Exista o singura solutie. Sa ne intoarcem din nou la electorat prin depunerea demisiei Guvernului si sa asteptam votul popular.
(...) Nu ne putem face ca nu vedem si se impune o singura solutie, respectiv decizia politica privind demisia membrilor Guvernului. (...) De aceea, am anuntat membrii Cabinetului ca in acest moment considera ca actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea, sa demaram procedurile necesare angajarii alegerilor anticipate.”
19 iulie 2005 - Calin Popescu Tariceanu anunta ca nu mai demisioneaza din functia de prim-ministru, considerand ca situatia creata de inundatii cere “un conducator curajos”, care “nu-si abandoneaza poporul la greu”.
21 iulie 2005 - Traian Basescu afirma ca inca mai crede in ideea alegerilor anticipate si spune ca “din cauza inundatiilor s-a pierdut sansa unei guvernari puternice care sa duca la indeplinirea obiectivelor Aliantei”.
Basescu spune ca isi “o guvernare fara compromisuri”. Reintra in scena politica Theodor Stolojan, pe fondul unor sondaje de opinie care sustin ca electoratul in vede ca fiind mult mai potrivit ca prim-ministru decat Calin Popescu Tariceanu. Incep zvonurile despre negocieri intre PNL si PSD.
8 august 200