Toti actorii implicati in actuala criza politica din Romania transmit deja semnale in privinta pozitiei pe care o vor aborda si initiativelor pe care le vor promova dupa referendumul din 19 mai. Multe dintre aceste semnale sunt confuze inca, cu exceptia celor transmise de Basescu, care declara ca vrea sa rupa pisica-n doua.
Iar faptul ca fiecare isi face socoteala nu dupa rezultatele posibile ale votului - demiterea lui Basescu sau intoarcerea lui la Cotroceni - ci dupa cate voturi primeste seful statului, anunta vremuri grele si de acum inainte.
Planurile post-referendum ale lui Traian Basescu:
Prioritatea numarul unu a presedintelui suspendat, pentru perioada de dupa referendum, este introducerea votului uninominal
In acest sens, Basescu este interesat de formarea unei noi majoritati parlamentare, el declarandu-se dispus la un compromis cu o parte dintre cei 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea sa, despre care el spune ca ar regreta, acum, votul din 19 aprilie
Prioritatea pe perspectiva a lui Traian Basescu este modificarea Constitutiei, asa incat sa fie clarificate relatiile dintre principalele institutii ale statului.
Presedintele suspendat a lasat de inteles ca de acum inainte se va concentra pe probleme de fond, mai precis pe relatia cu Parlamentul, atacurile sale la adresa premierului Tariceanu si a guvernului liberal rezumandu-se, in ultima vreme, doar la legaturile “oligarhice” dintre liderul PNL si Dinu Patriciu.
Inainte de a lansa ideea compromisului cu o parte dintre cei 322, ideea unor alegeri anticipate revenea constant in discursurile lui Traian Basescu, la inceputul campaniei pentru referendum.
Basescu 2 “va ramane Basescu 1”.
Basescu a declarat ca nu va incerca sa negocieze cu reprezentantii fortelor politice care au luptat pentru indepartarea sa de pe scena po