Agricultura romaneasca are un potential de crestere de 60 - 80% pe o perioada de 5 - 6 ani, putand depasi chiar sectorul imobiliarelor, afirma Robert Arsene, directorul general Agricover, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata si ocupantul primei pozitii in agribusiness.
Printre principalii factori de crestere identificati de oficialul Agricover se numara finantarile europene de circa 11 miliarde euro in perioada 2007 - 2013 si pozitia strategica a Romaniei pe axa Dunare - Marea Neagra (Constanta reprezinta principalul centru logistic al comertului cu marfuri agricole la nivel regional). De asemenea, consolidarea si dezvoltarea fermelor agricole comerciale, in prezent foarte fragmentate, va duce la cresterea productivitatii medii la ha, situata in prezent la circa 40% din media europeana, afirma Arsene, ce vede peste 5 ani o productivitate medie care sa reprezinte 72% din cea europeana. "In prezent, Romania detine aproape 10 milioane hectare de teren arabil, iar recolta anuala se ridica la 15-16 milioane tone de cereale si oleaginoase. Prin punerea in valoare pe piata europeana a imensului potential agricol, Romania poate sa-si consolideze pe termen mediu si lung trendul ascendent al unei cresteri economice cu adevarat durabile", precizeaza Arsene. Printre produsele identificate drept foarte cerute la export, managerul Agricover a mentionat soia si rapita, dar si porumbul, din care se poate realiza bio-etanol.
...daca exista o strategie guvernamentala coerenta si predictibila
Acesta a declarat pentru Curierul National ca perspectivele mentionate se pot realiza doar in cadrul unei strategii coerente in agricultura din partea Guvernului. Punerea la punct a sistemului de irigatii si subventiile pentru achizitionarea de echipamente moderne sunt printre masurile identificate de Arsene. "Este anormal ca in prezent omul sa se uit