BNR a primit spre aprobare norme proprii de creditare de la 18 banci, in cele doua luni de cand a fost publicat noul regulament pentru creditarea persoanelor fizice.
"Deocamdata, aceste institutii au de indeplinit anumite conditii, iar documentele sunt in analiza", a declarat Florin Georgescu, prim viceguvernator al BNR.
Pana acum o singura banca - Alpha Bank - a primit avizul BNR pentru a incepe creditarea conform normelor proprii. Georgescu nu a indicat cand ar putea sa fie avizate favorabil si alte norme, spunand ca deocamdata documentele sunt in analiza si se poarta discutii cu bancile respective.
Oficialul BNR a aratat ca alte 11 banci sunt asteptate sa inainteze norme proprii, in conditiile in care dintre cele 39 de banci de pe piata locala 7 sunt sucursale ale unor institutii straine, iar alti doi jucatori sunt specializati in domeniul economisirii-creditarii in domeniul locativ si au norme diferite.
Procesul de avizare a normelor se dovedeste greoi, in conditiile in care BNR le cere bancilor sa asigure un management riguros al riscului de credit. Pentru aceasta, BNR le cere bancherilor sa asigure aplicatii de tip scoring pentru stabilirea bonitatii clientilor, clasificarea clientelei pe categorii de risc de nerambursare si definirea categoriilor de clienti eligibili pentru fiecare tip de credit. De asemenea, banca centrala cere detalierea cheltuielilor de subzistenta care se deduc din venituri pentru a stabili capacitatea de indatorare.
BNR a progresat incet si cu inscrierea institutiilor financiare nebancare (IFN) in registrele sale. Procesul de inregistrare a IFN-urilor a inceput in vara trecuta si trebuia sa se finalizeze pana in toamna lui 2006.
Din cele 230 de IFN-uri care au depus notificari, numai 108 au fost trecute pana acum in Registrul General. Doar 17 dintre aceste companii au fost inscrise si in Registrul Speci