Contribuţia angajatorului la fondul de pensii private facultative (pilon 3), în limita a echivalent 200 euro pe an, în contul unui salariat, este deductibilă la calculul impozitului pe profit? Sorina Zidaru - Constanţa Portrivit art. 21 alin. (3) lit. j) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare şi a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, sunt deductibile fiscal cheltuielile înregistrate de angajator în numele unui angajat,
Contribuţia angajatorului la fondul de pensii private facultative (pilon 3), în limita a echivalent 200 euro pe an, în contul unui salariat, este deductibilă la calculul impozitului pe profit?
Sorina Zidaru - Constanţa
Portrivit art. 21 alin. (3) lit. j) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare şi a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, sunt deductibile fiscal cheltuielile înregistrate de angajator în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 200 de euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant.
Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul de schimb LEU/EUR comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării cheltuielilor.
Intră sub incidenţa acestor prevederi doar cheltuielile efectuate cu fondurile de pensii înfiinţate conform Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative.
Potrivit acesteia, pot administra fonduri de pensii facultative societăţile de pensii, societăţile de administrare a investiţiilor şi societăţile de asigurare care sunt autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private în acest scop.
Fondul de pensii facultative va putea