Primele trei fonduri de pensii private facultative (pilonul III) au primit ieri decizia de autorizare de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), fiind practic gata de vanzare a pensiilor facultative catre potentialii clienti.
Cele trei fonduri sunt ING Clasic (administrat de ING Asigurari de Viata), AZT Moderato (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private) si Pensia mea (administrat de Aviva Romania). Prin produsele de pensii facultative pot economisi toti cei cu varsta de maximum 52 de ani si care obtin venituri de natura salariala (pot fi si self-employed, nu doar angajati cu salariu). Contributia lunara la pensiile facultative nu poate depasi 15% din venitruile brute realizate.
Pensiile private (cele facultative plus cele obligatorii) vor ajunge la active de 1 miliard de euro in umatorii trei ani si vor depasi 10 miliarde de euro in urmatorul deceniu, conform jucatorilor din piata.
"Practic, prin autorizarea fondului, putem sa vindem deja acest produs financiar, dar nu vom face anuntul oficial decat atunci cand vom avea deja destui agenti de vanzare, adica cel tarziu la inceputul lunii viitoare", a declarat pentru ZF Crinu Andanut, directorul general al societatii Allianz-Tiriac Pensii Private.
"Vom incepe sa vindem pensii facultative imediat ce primim formal notificarile din partea Comisiei. Avem avizati agentii de marketing si avem in pregatire si al doilea fond", a afirmat pentru ZF Radu Vasilescu, managerul de pensii al ING. Forta de vanzare la pensiile facultative va fi de circa 2.000 de agenti (la ING Asigurari de Viata si Aviva) si 3.000 de agenti (la Allianz-Tiriac), conform declaratiilor jucatorilor din piata.
Cele trei fonduri autorizate ieri au toate un profil de risc moderat, investind activele viitorilor clienti in proportie de numai 25% pe Bursa de la Bucuresti, restul de 75% fiind plasati in