„The network is the computer“. Sloganul companiei Sun Microsystems este mai actual ca niciodată, chiar dacă, acum mai bine de zece ani, foarte puţini intuiau cum vor evolua tehnologia informaţiei şi comunicaţiile. Încet, încet, Reţeaua se va transforma într-un super-computer uriaş, de nivel planetar. Unul dintre proiectele pe care le dezvoltă HP, cel mai mare producător mondial de computere, vrea să transforme PC-ul şi să revoluţioneze munca de birou. În viz
„The network is the computer“. Sloganul companiei Sun Microsystems este mai actual ca niciodată, chiar dacă, acum mai bine de zece ani, foarte puţini intuiau cum vor evolua tehnologia informaţiei şi comunicaţiile. Încet, încet, Reţeaua se va transforma într-un super-computer uriaş, de nivel planetar.
Unul dintre proiectele pe care le dezvoltă HP, cel mai mare producător mondial de computere, vrea să transforme PC-ul şi să revoluţioneze munca de birou. În viziunea HP, computerele ar putea deveni un simplu „sertar“, un hardware pe care îl scoţi din laptop pentru a îl înfige în „dulapul“ de la birou, un server central amplasat într-o cameră separată de spaţiile de lucru. Astfel, clădirea de birouri ar fi scutită de desfăşurarea a unor kilometri întregi de reţele electrice, cu prize amplasate pretutindeni, cu cabluri de reţea care să conecteze computerele între ele.
Numai că, în era Web 2.0, aceste proiecte par să fie serios ameninţate. Iar în viitor, când vom vorbi deja de Web 3.0, demersul nu ar mai avea niciun rost.
Dar cum ar fi să nu mai cari după tine niciun fel de hardware, nici măcar un iPod de 80 de GB? Şi asta pentru că toată informaţia ar putea fi stocată pe serverul de acasă, fie că e vorba de filme, muzică, documente, fotografii, şi accesată wireless de către orice dispozitiv personal, prin internetul