Datele despre inflatia din Statele Unite au dat un nou avant indicilor bursieri, dar nu au fost de ajutor dolarului. Intra-day, indicele Dow Jones a atins un nou record istoric la 13.481,60 puncte, in timp ce dolarul a scazut la 1,3609 fata de euro.
Indicele preturilor de consum aferent lunii Aprilie a crescut cu 0,4% fata de luna precedenta, (estimari +0,5%), iar componenta “core” (din care s-au extras alimentele si energia) a crescut cu 0,2%, in linie cu estimarile. In acelasi timp, cresterea indicelui fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost de numai 2,6% fata de 2,8% valoarea precedenta.
Rezulta de aici, dar si din datele despre indicele preturilor de productie (publicate pe 11 Mai), ca inflatia nu creste alarmant. Acest set de date ar putea determina Federal Reserve sa scoata inflatia din topul riscurilor, lasand loc unei eventuale reduceri a dobanzii la dolar in cazul in care economia continua sa si reduca ritmul de crestere.
In acest caz, dolarul isi va pierde din diferentialul pozitiv de dobanda pe care il poarta in prezent fara de euro. Cum in zona euro nici nu se pune problema unei reduceri a dobanzii, ba mai mult, estimarile arata ca la finele anului aceasta va fi la 4,25-4,50%, apare limede de aici de ce euro a devenit moneda preferata pentru pozitii Long.
Cotatia euro fata de dolar a crescut astazi la 1,3609 (maximul intra-day), si la 136,66 fata de yenul japonez, un nou record istoric.
La inchiderea sesiunii de Marti, 15 Mai 2007, dolarul a scazut la 1,3591 fata de euro, la 120.20 fata de yenul japonez, la 1,9860 fata de lira sterlina si la 1,2151 fata de francul elvetian.
Bursele au evoluat usor diferit fata de dolar. La deschiderea pietei din Statele Unite, indicii bursieri au crescut ca urmare a publicarii datelor neinflationiste amintite, dar pe final de sesiune a avut loc