Întrebarea la care românii de pretutindeni va trebui să dea un răspuns pe 19 mai nu le dă bătăi de cap locuitorilor Craiovei şi nici doljenilor de la ţară. Şi asta în ciuda încercărilor repetate ale politicienilor de a crea confuzie în semnificaţia opţiunilor DA şi NU înscrise pe buletinul de vot.
După controversa iscată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din a doua jumătate a lunii aprilie, apariţia buletinelor de vot pentru referendum a stârnit, la rândul ei, un val de discuţii contradictorii. O dată cu apropierea zilei de 19 mai, dată la care se decide soarta preşedintelui suspendat, unul dintre subiectele cele mai fierbinţi este legat de modul în care a fost realizat buletinul de vot, considerat de unii manipulativ.
Craiovenii se informează înainte de a vota
Deşi existau dubii serioase în privinţa faptului că românii au înţeles semnificaţia lui DA şi a lui NU, cu mai puţin de patru zile înainte de referendum, craiovenii ştiu deja unde o să pună ştampila şi ce înseamnă votul lor. „Noi ştim să votăm!“, a declarat Ilie Nicolae, de 59 de ani, pensionar. „DA înseamnă demiterea preşedintelui, iar NU, că nu sunt de acord cu decizia celor 322 de parlamentari. Indiferent de ceea ce va dori fiecare, e important să ştim ce înseamnă cele două variante, pentru a nu vota inconştienţi“, a menţionat Nicolae Marcovici, alt pensionar. Afirmaţia este susţinută şi de Constantin Ionuţ, un student de 21 de ani. „NU înseamnă că-l păstrăm, iar DA, că nu-l păstrăm“, a explicat acesta. Chiar şi tinerii care acum votează pentru prima dată s-au informat temeinic, pentru a fi conştienţi de ceea ce votează.
„Mai am câteva zile să mă gândesc, însă am ascultat tot felul de emisiuni şi am citit şi ziarele pentru a şti cu exactitate ce înseamnă dacă pun ştampila pe DA - adică îmi dau acceptul pentru ca Băsescu să fie demis, sau pe NU - în cazul în c