Temperaturile caniculare din aceasta perioada dau mare bataie de cap brailenilor, care apeleaza la Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) atit in cazurile de agravare a bolilor cronice, cit si in cele de lipotimii.
In 24 de ore, la SAJ se inregistreaza in medie 250 de solicitari, un numar obisnuit de apeluri, dupa cum am aflat de la dr. Viorica Uscatu, dar multe dintre acestea vizeaza caldura greu de suportat de catre diverse persoane. Nu sint afectate doar persoanele virstnice sau cu diverse afectiuni cronice, ci si tineri care lesina pe strada sau la liceu sau care au lucrat in soare, pe cimp, astfel incit, in 24 de ore au fost inregistrate 8 cazuri de lipotimii in Braila.
Dupa numarul de solicitari la Salvare, cardiacii sint cei care resimt cel mai mult temperaturile neobisnuite pentru aceasta perioada; bolnavii au solicitat ajutorul Ambulantei pentru hipertensiune arteriala, crize anginoase, infarct miocardic sau edem pulmonar acut, complicatii serioase ale bolilor cardiace. "In aceasta perioada s-au inregistrat si foarte multe accidente vasculare, evenimente neurologice de la ameteli si lesinuri pina la accidente vasculare cu paralizie. De asemenea, trei persoane au facut soc anafilactic de la intepatura de albine; probabil ca albinele sint mai agresive acum, dar, cert este ca intepaturile au dat reactii foarte grave, nu numai o inflamatie locala, ci soc anafilactic, adica o inflamatie generala a corpului, cu scaderea tensiunii aproape de prabusire, cu eruptii de piele pe aprope intreaga suprafata a corpului, o stare destul de grava a pacientilor", a precizat dr. Uscatu.
Pentru a evita problemele de sanatate cauzate de temperaturile ridicate, medicii recomanda populatiei sa se protejeze: sa nu se expuna la soare in perioada prinzului, sa consume lichide, dar nu foarte reci si sa nu bea alcool, sa isi acopere capul cu palarii si sa