În judeţul Dolj, din 151.361 ha de teren amenajat în sistem de irigaţii funcţional, sunt irigate doar 4.000 ha, în condiţiile în care s-au încheiat contracte pentru aproape 40.000. În aceste condiţii, guvernul a refuzat să declare judeţul calamitat.
Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) este cea care administrează sistemul de irigaţii naţional în care sunt cuprinse trei milioane de hectare de teren. Din acestea, doar pe un milion de hectare sistemul este funcţional. Legea nr. 138/2004, a irigaţiilor, reglementează funcţionarea sistemului naţional, stabileşte tarifele percepute pentru fiecare o mie de metri cubi de apă, tarifele de udare, perioadele de încheiere a contractelor de furnizare a apei, precum şi cotele de subvenţii acordate de stat din tarife. Tot Legea nr. 138 stabileşte că subvenţia din tarif, care până acum a fost de 3,9 milioane pentru fiecare hectar contractat, iar de câteva zile s-a dublat, o primeşte doar Organizaţia utilizatorilor de apă pentru irigaţii, care a încheiat contractul de irigaţii în numele membrilor pe care-i are. Fostele asociaţii ale utilizatorilor de apă care nu s-au transformat în organizaţii nu pot încheia contracte şi nici nu pot primi subvenţie.
Fermierii se fac că udă, iar guvernul se face că nu vede că e secetă
Judeţul Dolj are amenajate pentru irigaţii 260.173 de hactare din cele peste 500.000 ha de teren agricol existent. Din acest teren amenajat în urmă cu aproximativ 40 de ani, doar 151.361 ha pot primi apă dacă pentru ele ar exista contracte de furnizare cu ANIF, iar contractanţii ar plăti cota lor din tariful anual de furnizare, care este 20%, şi 10% din tariful de livrare a apei. Din totalul suprafeţei care poate fi irigată în Dolj, au fost contractate doar 36.943 ha, iar în realitate nu se udă decât 4.000 de hectare, deşi canalele de aducţiune sunt pline cu apă în trei amenaj