Textul semnat de doamna Sabina Fati in numarul 113 (370), 2-8 mai 2007, al revistei Observator cultural pe tema conflictului de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“, purtind titlul Pe cine incomodeaza intelectualii democratici. Studiu de caz: Alexandru Zub, reuseste extraordinara performanta de a rata complet fondul problemei. O disputa administrativa si institutionala este integrata de autoare intr-un „scenariu mai mare“, in care acad. Alexandru Zub, prezentat ca epitom al „intelectualului democratic“, este vizat intr-o campanie de anulare a putinelor „referinte morale care ne-au mai ramas“.
Tinerii istorici implicati in disputa ar fi cazut „in capcane bine ticluite“ de catre „defaimatorii de profesie“, intr-un „moment politic sensibil“, in care acad. Zub „era pus la zid in presa regionala pe motiv ca s-a angajat alaturi de Comisia Tismaneanu“ si in care acelasi acad. Zub „a luat atitudine impreuna cu alti intelectuali fata de derapajele clasei politice“.
Toate acestea nu au absolut nici o legatura cu ceea ce s-a intimplat la Institutul de Istorie, iar faptul ca situatia a fost prezentata in aceasta versiune abracadabranta pune intr-o lumina proasta calitatile de jurnalist ale doamnei Sabina Fati. Constatam ca domnia sa nu a facut o documentare riguroasa a situatiei despre care s-a decis sa scrie, mergind integral pe versiunea prezentata de acad. Zub. in ultimele saptamini, directorul Institutului a solicitat insistent unor cunoscuti din Iasi, Cluj si Bucuresti sa iasa public pentru a-i incondeia pe tinerii care au indraznit sa-i conteste infailibilitatea. Spre onoarea lor, cei mai multi au refuzat sa raspunda acestei solicitari umorale. Dna Sabina Fati a ales alta cale, colportind informatii asupra carora nu are control.
O informam pe autoarea articolului, in cazul in care o intereseaza intr-adevar, ca „in presa regionala“ nu a