După o creştere considerabilă a preţului la locuinţe, la începutul anului, costurile din piaţa imobiliară din Craiova înregistrează o uşoară scădere.
Încă din luna noiembrie a anului trecut, preţurile au cunoscut un ritm constant de creştere, astfel încât în primele patru luni de după aderare se putea deja vorbi de costuri cu 50% mai mari ale locuinţelor în Craiova. Scăderea preţurilor a fost sugerată încă de la începutul acestui an, însă aceasta s-a lăsat aşteptată. Specialiştii vorbesc, în sfârşit, de o stagnare a preţurilor. Nicu Răduţ, managerul agenţiei imobiliare Unic, a explicat situaţia prin faptul că până în prezent doar o singură bancă a adoptat reglementări noi, astfel că numărul creditelor acordate este încă prea scăzut pentru a influenţa preţurile din piaţă. „De o lună, putem vorbi de o stagnare a preţurilor“, a afirmat Teodor Popescu, managerul agenţiei imobiliare Dorcas Imobiliare. Potrivit acestuia, este puţin probabil că vor scădea preţurile prea mult, având în vedere că numărul proiectelor imobiliare este încă destul de scăzut. „La blocurile vechi se observă o stagnare clară a preţurilor. La blocurile noi însă, nu este exclus ca preţurile să mai crească puţin din cauză că nu există ofertă pe piaţă“, a adăugat Popescu.
Totuşi, o creştere de preţ ar putea fi destul de riscantă pentru vânzători, mai ales că mulţi potenţiali clienţi sunt încă în aşteptare. „Vânzările au scăzut comparativ cu anul trecut. Oamenii aşteaptă probabil să se aşeze preţurile“, a explicat Teodor Popescu.
Preţurile locuinţelor se calculează în lei
Dacă până în acest an moneda preferată pentru costurile imobiliarelor era euro, în prezent leul este mult mai folosit. „Atâta timp cât euro e pe un curs descendent, preţurile se calculează în lei în majoritatea cazurilor. Situaţia aceasta se manifestă cam de acum două luni“, a afirmat Teodor Popescu