(Foto: Republicanul)
Afacerile derulate de si prin ofiterii SRI trimisi in judecata de procurorii DNA se bazau pe faptul ca multe contracte se derulau cu firme care aveau capital majoritar de stat. Afaceristii prahoveni aveau nevoie de un deschizator de usi.
Colonelul Dumitrache avea influenta, puterea si cunostintele necesare pentru a deveni un fel de "placa turnanta” intre companiile private si cele de stat.
Mihail Alesu este unul dintre cei care a fost "fortat” de imprejurari sa accepte acest tip de relatie cu ofiterul S.R.I. deoarece, fara ajutorul acestuia, nu ar fi putut dezvolta nici o afacere cu firmele „accesate” ulterior cu sprijinul acestuia.
Conform rechizitoriului, Gheorghe Dumitrache "i-a garantat martorului denuntator "imunitate” in raport cu organele judiciare si judecatoresti din Prahova, in sensul ca i-a explicat lui Alesu Mihail ca poate initia si dezvolta chiar afaceri dubioase si ilegale caci „o sa-i tina el spatele” in vederea rezolvarii oricarei probleme de natura judiciara pe care Alesu Mihail ar fi putut s-o aiba in urma unor astfel de afaceri”.
Prima afacere a lui Alesu care a fost scoasa din "blocaj” de ofiterul SRI a fost legata de un vagon de tabla aflat pe stoc la firma administrata de Mihail Alesu, Alemi Impex SRL din Baicoi. Una dintre firmele de stat care ar fi putut cumpara fara sa clipeasca intreaga cantitate de marfa era Comat SA Prahova, unde, insa, Alesu nu avea „intrare”.
La cateva zile dupa ce a apelat la ajutorul colonelului SRI, Alesu este chemat de directorul Comat, care achizitioneaza intreaga cantitate. In declaratia data ulterior in fata procurorilor, afaceristul afirma ca a dat aproape o treime din suma incasata pe tabla celui care ii intermediase "intrarea”.
La scurta vreme, o a