(Foto: Replica de Constanta)
Fenomenul de incalzire globala a inceput, in sfarsit, sa-i ingrijoreze si pe cercetatorii romani. Dupa ce ani intregi au lasat studiile din domeniu in grija statelor evoluate, expertii climatologi au inceput sa se implice in tot mai multe proiecte care vizeaza lupta impotriva schimbarilor climaterice. Din pacate, lucrurile au fost facute in stilul neaos romanesc, adica doar pe jumatate.
Avem experti, avem studii, participare internationala, dar nu putem sa realizam o evaluare a efectelor schimbarilor climaterice pe regiuni. Tot ce se stie este ca sudul si estul tarii sunt si vor fi cele mai afectate.
Una dintre concluziile expertilor climatologi, care ar trebui sa ne ingrijoreze este ca incalzirea globala - care se datoreaza in procent de 90% interventiei umane - se va accentua in urmatorii 20 de ani, indiferent de cat de dornici sunt acum cercetatorii sa stopeze fenomenul.
Studiile realizate de expertii de la Sectia de Climatologie, din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, dar mai ales de omologii lor de peste hotare, au evidentiat un aspect ingrijorator: in Romania, in perioada 1901 - 2000, temperaturile au crescut cu o medie de 0,3 grade Celsius, in vreme ce in sudul si estul tarii s-a inregistrat o crestere alarmanta de 0,8 grade Celsius.
Mai mare chiar si decat media inregistrata la nivelul Europei, care a fost de 0,7 grade Celsius.
Consecintele au fost dramatice, numai in ultimii ani inregistrandu-se, in Dobrogea, fenomene extreme: seceta - la ora actuala ingrijorarea cea mai mare fiind iminenta transformarii regiunii intr-un mare desert, inundatii, dar si tornade care au creat practic, potrivit specialistilor, un culoar intre Slobozia si malul marii.
Astfel, au fost inregistrate