Un aşa-zis boschetar. Un bătrăn de 80 de ani care a ajuns in stradă pentru că şi-a pierdut actele şi n-a mai avut acces la pensie. Verigile care alcătuiesc lanţul dialogului intre instituţii sunt rătăcite una de alta. Pentru că ori nu se cunoaşte procedura ciclului informaţiilor in domeniul protecţiei sociale, ori lipseşte omul-cheie, care ar trebui să o ştie. Iar adăposturi pentru persoanele in dificultate nu există.
E noapte şi e frig. Afară sunt sub 9 grade Celsius. Noaptea dintre 5 şi 6 mai. Căţiva pacienţi ai spitalului municipal Mangalia sunt ingroziţi de vaietele unui om: "Doaaaamneeee, iartă-mă! Cu ce ţi-am greşit?". Tănguitul se repetă intr-una, obsedant, străngăndu-le inimile. Este vocea unui bătrăn şi se aude de aproape, de foarte aproape. Din curtea spitalului.
Â
Duminică dimineaţă pacienţii ies să-l caute pe cel chinuit. Il găsesc rezemat de zidul spitalului, ghemuit sub un balcon, incercănd să se adăpostească de frigul ce i-a pătruns măruntaiele. Un bătrăn de 80 de ani, cu o umflătură uriaşă sub abdomen.
Â
UN OM. Marian Teletin, membru al Societăţii pentru Drepturile Omului Constanţa, a fost sunat de unul dintre pacienţii impresionaţi de ţipetele nocturne. Ajuns la Mangalia, acesta a intervenit pe lăngă medicul de gardă, care l-a reprimit pe bătrăn in spital pentru 24 de ore. De la bătrăn a aflat că se numeşte Bogdan Baroncea, e din Bacău, are trei copii şi a locuit pănă acum in comuna 23 August. Prin septembrie i s-au furat actele. Omul a mers mai departe şi a reuşit să ia legătura cu unul din fiii moşului. Dar, bătrănul şi-a abandonat familia, iar ei acum nu au posibilitatea să-l intreţină. Inţelegănd situaţia, Marian Teletin a mai cerut un răgaz de două zile de la directorul spitalului. Se simte răspunzător moral pentru soarta bătrănului. Mailul său adresat redacţiei noastre e pornit din dorinţa de a sensibili