Reforma sistemului politic constituie principala prioritate a presedintelui suspendat Traian Basescu, dupa data de 19 mai.
Unsprezece mari obiective figureaza pe lista de prioritati a presedintelui Traian Basescu, data ieri publicitatii. Pe primul loc in topul intentiilor figureaza reformarea sistemului politic, incepand cu introducerea votului uninominal, "ca instrument de imbunatatire a calitatii vietii democratice si responsabilizare a politicienilor in fata cetateanului" si continuand cu revizuirea Constitutiei, astfel incat statul roman sa poata functiona la standardele UE. Nu in ultimul rand, Basescu isi propune ca prioritate adoptarea Legii lustratiei, "ca urmare fireasca a gestului de condamnare a crimelor comunismului si desecretizare a arhivelor fostei Securitati". O importanta deosebita va fi acordata in continuare reformei Justitiei, atat prin consolidarea independentei sistemului, cat si prin cresterea eficientei institutiilor publice.
Locuri fruntase pe lista prioritatilor ocupa si extinderea reformei in sistemul de educatie, continuarea reformei in sistemul de sanatate, dar si sistemul de pensii si de protectie sociala. Pe langa alocarea a 6% din PIB pentru educatie, incepand cu anul 2008, potrivit angajamentului electoral din 2004, Basescu considera a fi prioritare instituirea unor reguli transparente pentru achizitia de medicamente sanitare si cresterea pensiei medii, in etape succesive, pana la nivelul a 40% din salariul mediu.
Prioritati ale Romaniei mai sunt considerate dezvoltarea economiei si a mediului de afaceri, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE, politica energetica si politica externa si, nu in ultimul rand, securitatea nationala. In acest ultim domeniu, presedintele suspendat considera necesara elaborarea noii legislatii a sigurantei nationale, astfel incat "sa antreneze demilitarizarea rapida a serviciilor d