(Foto: Romania Libera)
Arheologii au descoperit o locuinta-atelier romana care a functionat din a doua jumatate a secolului II d.Ch. pana la inceputul secolului urmator.
In perimetru au fost descoperite mai mult de 10 opaite intregi sau fragmentare, cateva zeci de ace de par si de cusut din os, un instrument medicinal din bronz (specillum auricularium - sonda pentru urechi) care se folosea in tratarea bolilor de urechi, dar si pentru extragerea corpilor straini, denari de argint de la imparatii Hadrian (117-138) si Elagabal (218-222) si un sestert (moneda) din bronz de la Commodus (180-192).
"In aceeasi locuinta-atelier a fost descoperita o interesanta statueta din bronz care il reprezinta pe Priapus, zeu al fertilitatii, fecunditatii si regenerarii naturii. Este unica statueta de bronz cu aceasta divinitate prezenta la Apulum. In provincia Dacia mai sunt doar trei asemenea piese", a declarat arheologul Radu Ota, coordonatorul santierului.
Priapus este considerat fiul lui Hermes si al Afroditei, fiind un zeu minor cu caracter falic. El simbolizeaza fertilitatea gradinilor sau livezilor.
Arheologii considera ca in stadiul actual al cercetarilor poate fi lansata ipoteza ca in locul in care au fost facute descoperirile s-a desfasurat o activitate mestesugareasca. Deasupra acestei locuinte au fost gasite urme ale fundatiei unei vile romane. (Foto: Romania Libera)
Arheologii au descoperit o locuinta-atelier romana care a functionat din a doua jumatate a secolului II d.Ch. pana la inceputul secolului urmator.
In perimetru au fost descoperite mai mult de 10 opaite intregi sau fragmentare, cateva zeci de ace de par si de cusut din os, un instrument medicinal din bronz (specillum auricularium - sonda pentru urechi) care se folosea in tratarea bolilor de