Britanicii s-au temut că 300.000 de imigranţi romăni le vor aduce in 2007 doar probleme. Campania presei londoneze a primit insă o replică culturală din partea ICR din Londra.
Â
 "Suntem un interlocutor comparabil şi egal"
Gabriela Massaci a promovat ani buni cultura britanică in Romănia, la British Council. De aproape un an a pus pe picioare Institutul Cultural Romăn din Londra şi incearcă să facă acelaşi lucru pentru Romănia, adică să promoveze cultura romănă in mediul britanic. Un lucru deloc simplu, ştiută fiind atitudinea denigratoare din ultima vreme a britanicilor faţă de valul de imigranţi romăni.
 Jurnalul Naţional: Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom, afirma cu ceva timp in urmă intr-un interviu că din punct de vedere cultural am fi o Slobozie a Europei. Sunteţi de acord?
Â
Gabriela Massaci: Dacă se referea strict la industria cărţii, este posibil să aibă dreptate, dacă se referea la cultură in intregul său, il contrazic amical vehement.
Premiaţi la Tărgul de carte de la Londra
Â
Â
Se aude de literatura romănă la Londra?Â
Â
Nu foarte mult, nu putem vorbi incă despre o identitate a literaturii romăne aici, cum au cehii, de pildă. Dar cred că este in formare - sunt prezenţe romăneşti in zona poeziei, iar Romănia este activă in mediile de specialitate - colocvii, lecturi, negocieri editoriale. Direcţia esenţială, căreia i se va alătura din toamnă şi ICR, este un program sistematic de traduceri şi promovarea tenace a acestora in mediul competitiv britanic. Ne va ajuta şi o reprecizare publică susţinută a unui context cultural romănesc care să ne avantajeze - cu repere de calibru cunoscute in Occident - , ca Eugene Ionesco sau avangarda romănească şi extins spre Brăncuşi, Enescu, Cioran, Eliade⦠Proiectul este insă de durată. Dar, prin colaborarea mai mu