210.000 ha, afectate de seceta
Romania a cerut prelungirea termenului de depunere a cererilor
Noi fonduri UE pentru dezvoltarea APIA
Fermierii vor primi subventia din fonduri UE chiar daca detin suprafete in zone declarate calamitate, intrucat plata nu este stabilita in functie de productia realizata, a declarat, miercuri, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), Nicolae Sterghiu.
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat ca in cazul in care anumite zone vor fi declarate calamitate, proprietarii suprafetelor de teren agricol nu vor mai avea dreptul sa primeasca subventia din fonduri UE, de circa 50 euro pe hectar, intrucat incadrarea terenului nu va mai corespunde cu declaratia fermierului din cererea de plata.
"In ideea in care s-ar ajunge la a declara o zona sau alta calamitate, dreptul de plata directa pe suprafata dispare automat, pentru ca nu mai am starea de lucru declarata", a spus Remes.
Reprezentantul APIA spune, insa, ca atat plata unica pe suprafata acordata de UE, cat si sumele complementare de la bugetul de stat vor fi acordate si fermierilor din zone calamitate.
"Plata este decuplata de productie. Noi verificam doar daca terenul este lucrat si sunt respectate toate normele in aceasta privinta", a spus Sterghiu.
Autoritatile nu au luat inca o decizie privind declararea anumitor zone ca fiind calamitate din cauza secetei.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, actualizate saptamana trecuta, o suprafata de circa 210.000 de hectare de culturi insamantate in toamna a fost afectata de seceta, reprezentand aproximativ 8% din totalul de 2,6 milioane de hectare cultivate in toamna anului trecut.
Suprafetele contractate pentru irigatii in acest an totalizeaza circa 300.000 hectare, mai putin de jumatate din suprafata amenajata cu instalatii,