Intoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni pare o certitudine, cel putin din perspectiva ultimelor sondaje de opinie. Acesta este motivul pentru care actorii politici au inceput sa fie preocupati de strategiile postreferendum.
In timp ce presedintele Traian Basescu a lansat un proiect in 11 puncte prin care propune o reforma administrativa si politica, partidele care ii cer demiterea avertizeaza sumbru ca haosul si criza politica se vor amplifica.
Votul uninominal este o mai veche preocupare a presedintelui transformata in arma electorala inaintea suspendarii, iar amenintarea cu organizarea unui referendum a pus pe jar partidele. Comisia de cod electoral a fost in adormire pana acum, iar faptul ca PSD si PNL au resuscitat-o, angajandu-se ca pana la finele lunii mai sa elaboreze o noua lege, demonstreaza ca exista potential de negociere.
Motivul este simplu: tema este populara - peste 70% din electorat doreste votul uniominal, este o marota a presedintelui si orice taraganare va fi penalizata. Chestiunea asupra careia vor putea sa apara neintelegerile este tipul de vot, stiut fiind ca in momentul de fata exista
opt proiecte, dintre care cele ale PSD si PNL sunt opuse.
Revizuirea Constitutiei, alta prioritate a presedintelui, va fi un subiect mult mai delicat, pentru ca ea presupune alegerea intre republica parlamentara si cea prezidentiala. Aici pozitiile partidelor sunt mult mai clare si in divergenta cu cea a sefului statului.
PNL, dupa cum a spus-o chiar premierul intr-un interviu la Radio Europa libera, doreste republica parlamentara cu un presedinte decorativ, pozitie pe care se situeaza si PSD, PC si UDMR. Social-democratii si liberalii au constituit in aprilie un grup de lucru pentru modificarea in acest sens a Constitutiei.
Negocierile cu Traian Basescu sunt inevitabile si se vor purt