"Eu am vrut "Viaje a la Habana" (care mi-a amintit de mirosul lasat de un Monte Cristo in scrumiera), mama a ales "Zen Garden", care era o esenta de iasomie cu zahar, iar sotia a gustat "Poison", o copie perfecta a parfu
Gusturile nu se discuta, dar se schimba. Gastronomia imbina acum cele mai neasteptate arome, iar intre restaurante pare sa fie o competitie de tipul "cine vine cu cea mai trasnita idee". De pilda, lista de deserturi a lui Jordi Roca de la "Celler de can Roca" (un restaurant de 2 stele Michelin din Girona, Catalonia), seamana cu cea a tratamentelor dintr-un centru spa, dulciurile fiind impartite in 3 categorii: Cromoterapie, Parfumuri si Clasice. In timp ce unele sunt adevarate picturi monocromatice (in rosu, portocaliu, verde sau alb), altele reproduc intocmai aroma unor parfumuri celebre: Miracle sau Tresor de la Lancome, Carolina by Carolina Herrera, Angel de Thierry Mugler sau Eternity de la Calvin Klein. Desertul Bulgari, de exemplu, e o crema de bergamota, serbet de lamaie si panselute, care aminteste de unul dintre parfumurile casei. In aceste conditii "clasicul" are aici alt inteles. Cele mai "cuminti" sunt perele cu gorgonzola sau deja amintitul "Viaje a la Habana" (calatorie la Havana) care consta intr-un serbet cu aroma de tutun Partagas Serie IV, acoperit cu ciocolata, "sculptat" in forma unui trabuc si asezonat cu inghetata mojito (menta, rom, lime).
Tehnica "deconstructiei" e la mare pret la Celler. Spre deosebire de restaurantele obisnuite, sommelier-ul nu alege vinul in functie de mancarea chef-ului, ci "sparge" notele unui vin pentru ca Joan, bucatarul, sa se inspire in crearea unui fel care sa il puna in valoare si sa il completeze. Asa s-a nascut salata Verdejo (numita dupa strugurii albi de Rueda) care contine untisor, mango, chimen, marar, rubarba si se potriveste cu un vin delicat din aceiasi struguri.