www.guardian.co.uk
Presedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, a acceptat sa demisioneze din functie la data de 30 iunie, pentru a pune capat crizei provocate de acuzatiile de favoritism formulate la adresa sa.
"Anunt astazi (n.r. joi) ca demisionez de la presedintia Bancii Mondiale de la sfarsitul anului fiscal", adica de la 30 iunie, a precizat el, intr-un comunicat, citat de AFP.
"Administratorii au luat act de decizia domnului Wolfowitz", a raspuns Consiliul de administratie intr-un text dat publicitatii dupa trei zile de deliberari.
Cei 24 de reprezentanti ai Consiliului de administratie, care reprezinta cele 185 de state membre, au precizat ca au "acceptat" asigurarea oferita de Wolfowitz, in varsta de 63 de ani, potrivit careia a actionat "etic si cu buna-credinta" atunci cand a ordonat avansarea unei angajate a institutiei, Shaha Riza, care era de fapt si iubita sa.
"Sunt multumit ca, dupa ce au analizat dovezile, administratorii au acceptat asigurarea pe care le-am dat-o ca am actionat etic si cu buna-credinta in ceea ce am considerat ca fiind cele mai bine interese ale institutiei", adauga Wolfowitz in text, un compromis intre cele doua parti.
Presedintele SUA, George W. Bush, care si-a retras joi sprijinul pentru fostul oficial al Pentagonului, a declarat ca regreta plecarea acestuia si ca ar fi preferat ca Paul Wolfowitz sa ramana in functie. Dar, Bush va desemna un candidat pentru acest post, a precizat un comunicat al Casei Albe.
Wolfowitz nu va participa, vineri, asa cum era prevazut, la Reuniunea ministrilor de Finante din tarile G8, desfasurata la Postdam, in Germania, ceea ce demonstreaza ca, practic, si-a parasit deja postul, comenteaza presa internationala.
Cum a izbucnit scandalul
Totul a izbucnit dupa ce s-a descoperit ca Paul Wolfowitz i-a marit salar